Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Cultuur programma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

Samen met het World Opera Lab hebben wijkbewoners er een operavoorstelling gemaakt en de Rotterdamse Schouwburg organiseerde het Museum of Water. Daarnaast sluit het Gemaal in samenwerking met lokale partners aan op Rotterdamse kunstmanifestaties als de Art Rotterdam, South Explorer, Metropolis Festival en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het kan allemaal in het Gemaal op Zuid.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
wo 28 sep

woensdagen 14:00-16:00u

Terrastival

Vanaf 6 juli start het nieuwe seizoen van Terrastival op het terras van het Gemaal!

t.m
vr 21 okt

wo (10:00-17:00u) & za (12:00-17:00u) of op afspraak

Wider Perspectives #2 - we cry 2gether

Gemaal op Zuid presenteert met trots 'we cry 2gether' van kunstenaar Jayda Reeberg. In hun werk behandelt Reeberg thema’s met betrekking op culturele en spirituele identiteit, bevrijding en heling. we cry 2gether is een visuele verkenning van Black masculinity, Black queerness, Afro-futurisme, intergenerationeel trauma, evenals praktijken en rituelen van heling en spiritualiteit binnen zwarte gemeenschappen.

Het werk gaat over het verbeelden van werelden waar zwarte mensen centraal staan en worden gevierd: waar eenheid bestaat, waar alle ruimte van ons is, waar heling, liefde en kracht centraal staan. Reeberg stelt een verschuiving voor van individualisme naar ruimte voor emancipatie en strijdvaardigheid door ons collectieve bewustzijn te ontwikkelen en te versterken. Reeberg nodigt ons uit om noties van Black queer spirituality te verkennen door terug te gaan naar hun Surinaamse en Kaapverdische afkomst en cultureel erfgoed.

Door te werken met oude foto’s van hun vader, opa, oma, overgrootmoeder en tantes in hun respectievelijke omgevingen, overstijgt Reeberg verschillende geografische gebieden en momenten in tijd om deze verhalen samen te brengen in meeslepende en kleurrijke canvas schilderijen. 'we cry 2gether' stelt ons de vragen: hoe bepalen onze culturele en spirituele identiteit onze poëzie, onze creaties? Hoe ziet onze collectieve vrijheid eruit en hoe wordt hierin ruimte gehouden voor kwetsbaarheid?

we cry 2gether is de tweede iteratie van Wider Perspectives in 2022, dit jaar samengesteld door Leana Boven. Wider Perspectives bevraagt ​​de kaders en grenzen van de muur binnen de ruimte van Gemaal op Zuid. Net als voorgaande jaren dient de imposante muur in het Gemaal op Zuid als canvas voor diverse en kritische perspectieven die gekoppeld zijn aan de lokale context, geschiedenis en verhalen.

Opening 9 sept, van 20:00-22:00u

Save the date voor het publieke programma dat plaatsvindt op 30 september met bijdragen van Pelumi Adejumo en Senakirfa Abraham, en een collectief nagesprek gemodereerd door Sekai Makoni. Meer informatie volgt op de sociale media kanalen van Gemaal op Zuid en op deze agenda.

wo 28 sep

Terrastival: Black Omolo

Op de laatste Terrastival van dit seizoen ontvangen we Black Omolo!
Van origine komt Rita Achieng Omolo uit Nairobi, Kenia. Toen ze op jonge leeftijd samen met haar moeder emigreerde naar Nederland gingen ze in een klein dorp in Limburg wonen. Ze stortte zich daar al vroeg op het maken van muziek (artiesten als o.a. Erykah Badu, Lauren Hill en Tracy Chapman) waar in ze zichzelf goed kon vinden. Black Omolo is nu een gevestigde naam in Rotterdam en in de internationale reggae scene en ze treed op regelmatig op de podia van grotere festivals, evenementen en clubs. Je kunt haar ook kennen als oprichtster van kledingwinkel/ lunchroom/restaurant; Royal Roots Corner. Deze zaak, met Afrikaanse lifestyle geïnspireerde producten, kunst, kleding en met vegan eten, vind je op de Beijerlandselaan 204 in Rotterdam. Woensdag 28 sept speelt ze bij ons op het terras, of bij slecht weer binnen in het Gemaal.

Ben je er woensdag bij? Bij slecht weer, binnen, in het Gemaal!

vr 30 sep

19.00-20.30

*postponed* *date TBA* ‘On Honouring Joy and Sorrow’ (manifistatie van 'we cry 2gether')

Unfortunately due to circumstances the public program ‘On Honouring Joy and Sorrow’ as part of the exhibition ‘we cry 2gether’ which would take place this Friday is postponed to a later date (TBA).

See you soon and please email to janneke@wijkcooperatie.org if you were planning to attend, we will personally keep you updated about this event and its new date!

----


‘On Honouring Joy and Sorrow’ - Friday September 30th - 19.00-20.30 Gemaal op Zuid

Join us next week for performances by senakirfa A. and Pelumi Adejumo and a panel conversation afterwards moderated by Sekai Makoni.

During this evening we will touch upon notions of Black queer spirituality, healing, vulnerability, and joy. ‘On Honouring Joy and Sorrow’ is the public manifestation of ‘we cry 2gether’ by jayda reeberg.
Curated by Leana Boven.

Location: Gemaal op Zuid
Time: 19.00-20.30 (you can come earlier to check out the artworks)
Free entrance
date:TBA

Join us
Hope to see you there!

za 01 okt

inloop 19:00u. Start 19:30 - 20:30

Keukengesprek #3

Koken, lachen, zingen, praten met je favoriete artiest en ondernemer uit de wijk, in een gespreksprogramma van stichting Passion & Skillz.

Dat Rotterdam barst van het talent, dat weten we allemaal. Maar weet jij ook wat voor een Caribisch talent zich er in Rotterdam-Zuid allemaal bevindt? Remses Rafaela, bewoner van Zuid, muzikant, danser, ondernemer en oprichter van Stichting Passion & Skills geeft je middels zijn evenement:’ Keukengesprekken’ letterlijk een kijkje in de “keuken” van bekende en minder bekende Caribische bewoners uit Rotterdam-Zuid.

Net zo rijk als de Afrikaanderwijk is aan culturele achtergronden is ze dat ook door de grote diversiteit in hun keukens. Maar wie zijn nou de mensen en culturen achter die heerlijke geuren die je smaakpapillen verleiden als je rond etenstijd in de wijk rondloopt.
In de serie “Keukengesprekken” leer je in een informele sfeer enkelen van hen kennen. Elke editie nodigt gastheer Remses Rafaela een lokale ondernemer uit de Afrikaanderwijk en een artiest van Afro-Caribische afkomst, uit om deel te nemen aan een verhelderend gesprek. Het vertrekpunt daarbij zal het samen bereiden zijn van een familie gerecht zijn in de keuken van Het Gemaal. Maar verdere richting van de rest wordt bepaald in het moment zelf. In de derde editie maken we kennis met twee mensen uit de wijk die zowel ondernemer als artiest zijn; Brian Nickson en Tamara Nivilac. Beiden in bezit van een groot creatief talent nemen ze ook hun hun rol als verbinder en educator in de wijk bijzonder serieus.

Deze serie ontwikkeld Passion Skillz als een streaming event dat wordt opgenomen en dus gratis te bekijken is op het youtube kanaal van het Gemaal en later ook terug te bekijken via Curve Television. Maar live ben je ook welkom de avond bij te wonen.

Remses Rafaela is een multidisciplinaire verhalenverteller die altijd op zoek is naar manieren om mensen en cultuur aan elkaar te verbinden. Remses koppelt al jaren zijn Afro-Caribische roots aan de Wester- se, Afro-Amerikaanse en Afrikaanse culturele invloeden wat zorgt voor een unieke taal als danser, muzikant en maker. Mensen kennen hem als presentator, regisseur en ‘ Muisje Muis’ : een muzikant die in het Papiamento rapt over trap beats. Remses was lid van Rotterdamse breakdance crew Groove Kings waarmee hij te zien was in de Jan Dino Show. Als choreograaf en theatermaker heeft hij zich afgelopen jaren mogen ontwikkelen onder de vleugels van MAAS met als meest recente resultaat de kindervoorstelling ‘Wijzer’.

---

De Singer/songwriter Tamara Nivillac is geboren en getogen op Curaçao en won in 2003 de grootste talentenjacht van het eiland. Hierdoor nam haar nog prille muziek carrière een vlucht naar een internationaal niveau omdat ze als snel mocht samenwerken met wereldsterren als reggae grootheid Maxi Priest, George McCrae, Alexia, Meta Dia, Izaline Calister en Shirma Rouse. Haar muziek kan je het beste typeren als een mix van R&B/ Soul muziek samengesmolten tot een geheel door haar Afro-Caribische muzikale roots. Ze zingt zowel in haar moedertaal Papiaments als in het Engels en brengt daarbij regelmatig een ode uit aan de cultuur van haar geboorteland Curaçao.
Naast haar muzikale carrier zet Tamara zich via de door haar opgerichte stichting ReNEWed.
in voor verschillende sociaal-maatschappelijke initiatieven in Rotterdam-Zuid. Waar ze met o.a. haar empowerment project ‘Sharing & Caring’ een podium biedt van en voor vrouwen.
Internet: www.facebook.com/TamaraNivillac en tamaranivillac.com/> Social Media: www.facebook.com/StichtingRenewedGeneration/

Een eigen schoenenmerk gedragen door wereldsterren, het organiseren van events en meerdere gouden platen als onderdeel van het duo; Two Crooks. Brian Nickson is een ondernemer in hart en nieren. Als kind van de wijk hoefde hij ook niet erg lang na te denken toen hij op de Groene Hilledijk de mogelijkheid kreeg zijn eigen tattooshop te openen. Nickson Ink., is nu inmiddels een begrip in Rotterdam. Niet alleen door het creatieve talent van Nickson maar ook vanwege de bijzonder stijlvolle en unieke inrichting van zijn zaak trekt hij heel veel bekijks in de wijk. Een aantal gouden en platina platen aan de muur van zijn winkel getuigd van een bijzonder verdienstelijke carrière als dj en muziekproducer. Toch noemt hij zichzelf niet een rolmodel maar een creatieveling.
Omdat hij op jonge leeftijd van dichtbij heeft meegemaakt hoe sommige jongens de verkeerde kant op kunnen gaan, zet hij zich in de wijk in en deelt hij zijn ervaringen met hen zodat ze dat pad niet hoeven te bewandelen.
Internet: www.nickson.ink,
Instagram: www.instagram.com/nickson.ink/

zo 09 okt

15:00-18:00 uur

THE REAL BOOK SESSIONS #2

Een nieuw programma dit jaar is: The Real Book Sessions onder leiding van Marcelino Vishnundatt, samengesteld door saxofoniste en jazzliefhebber Inge Schippers (die we oa. kennen van de Zuidtopia Muziekmatinee en het Terrastival).

In dit nieuwe concept mogen studenten en gevorderden meespelen met een vierkoppige huisband. Er worden alleen nummers vertolkt vanuit het Real Book, uiteraard mag hierop geïmproviseerd worden. Ook vocalisten die een andere taal willen zingen zijn welkom.

The Real Book is een compilatie van Jazz-standards die in de 2004 zijn uitgegeven door Hal Leonard en die als leidraad fungeren tijdens veel jazz-optredens. Hierdoor kunnen muzikanten, zonder repetitie, meteen samen spelen. En dat is ook precies wat we met The Real Book Sessions willen doen.

De tweede sessie zal plaatsvinden op 9 oktober met 'Lino and Friends':
Marcelino Vishnundatt
Kees van Krugten
Robert van Laarse
Vincent Kuiper

Gevorderde muzikanten en studenten mogen langskomen om samen muziek te maken. Maar ook je gewoon van de heerlijke jazzmuziek wilt komen genieten, ben je natuurlijk van harte welkom.

Op 9 oktober tussen 15:00-18:00 uur in het Gemaal op Zuid! Tot dan!

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: dinsdagen en woensdagen van 11:00 - 15:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.