Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Cultuur programma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
zo 23 apr

12:00-17:00u

Wider Perspectives #1 - SELFHOOD: A Manifistation of Wholeness

SELFHOOD: A Manifestation of Wholeness van Aqueene Wilson
De expositie is te zien van 24 februari tot en met 23 april 2023 in het Gemaal op Zuid

SELFHOOD: A Manifestation of Wholeness verkent een nieuwe esthetiek van zwartheid door de gehele veelvuldigheid van zwarte vrouwen voor te stellen of weer te geven. Hierbij wordt afgeweken van normatieve beeldtaal en toegewerkt naar een beeld dat ruimte biedt voor iedereen. Het werk reageert opzettelijk op het gebrek aan het zien van zwarte vrouwen als mensen met individuele identiteiten, zonder uitsluiting van vormende factoren van collectiviteit zoals zusterschap, afstamming, cultuur en gemeenschap. Het werk doet een poging om het idee dat zwartheid homogeen is uit te dagen en vormt een holistische liefdesbrief met tonen van verzet waarin visueel activisme een rol speelt.

Door nieuwe perspectieven te presenteren op het medium van fotografie en de noties van etniciteit, leeftijd en gender, worden intieme momenten van vrije tijd, rust, eenzaamheid, zorg en speelsheid gepresenteerd. Door middel van een interactief en meeslepende work-in-progress, krijgt het publiek de mogelijkheid te luisteren naar een audio-stuk met fragmenten van intieme gesprekken tussen Wilson en verschillende vrouwen die zijn gefotografeerd voor SELFHOOD. Zo initieert SELFHOOD gesprekken over de rollen die zwarte vrouwen innemen en/of mogen innemen en nodigt het ook mensen uit andere gemeenschappen uit om zichzelf daarin te zien.

Uiteindelijk vraagt deze visuele serie zich af wanneer en hoe zwarte vrouwen mens worden, terwijl ze zo vaak aan racisme, seksisme en stereotypering onderworpen worden. Wilson stelt rust voor als antwoord, want alleen dan kunnen we ademen, dromen en voor onszelf zorgen. Alleen met uitgeruste lichamen hebben we de ruimte om onze eigen keuzevrijheid uit te oefenen en hebben we de mentale ruimte om bij te dragen aan de collectieve duurzaamheid van zwarte lichamen.


Aqueene Wilson is onderzoeker, beeldend kunstenaar en Caribisch kind. Ze onderzoekt en staat bekend om het documenteren van het lichaam door een kwetsbare lens.

Opening:
Vrijdag 24 Februari 2023, Gemaal op Zuid
19.00-21.00
Gratis Entree

SELFHOOD: A Manifestation of Wholeness is onderdeel van de tentoonstellingsreeks Wider Perspectives en samengesteld door Leana Boven. Zie de website van Gemaal op Zuid voor meer informatie over de openingstijden en toegankelijkheid. Meer informatie over het publieksprogramma volgt binnenkort.

De expositie is te zien van 24 februari tot en met 23 april 2023.
*Opening 24 februari, van 19:00−21:00u
Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam

Komende openingstijden:

Woensdag 29 maart en 5, 12, 19 april van 10:00−17:00u

Zaterdag: 25 maart 14:00-17:00u (publieksprogramma #1 van 12:00-14:00u op reservering)
1, 8, 15, 22 april van 12:00−17:00u

Afsluitend weekend tijdens South Explorer: 22 en 23 April van 12:00−17:00u
of op afspraak via: cultuur@wijkcooperatie.org

za 25 mrt

12:00 -14:00u

Take a breath, sis! Workshop with Kanvie Winter

Public program #1 with Kanvie Winter

Take a breath, sis!

On Saturday March 25th we warmly invite Black women to exhale what no longer serves them!

This session is a practical extension of the exhibition SELFHOOD: A Manifestation of Wholeness by Aqueene Wilson. Where the exhibition hones in on individual documentations of Black women, the workshop relies on communal practices of restoration in its many forms.

For this session we have invited Kanvie Winter. She is African Liberian, born and raised in the Netherlands. Kanvie is passionate about dance, The Most Highest Creator, self expression and children. During the week she teaches in elementary and high school, which uplifts her spirit by being in a learning environment. Kanvie organizes "movement & meditation = medicine" sessions, always filled with powerful energy.

The workshop will start off with a guided meditation and prayer. After collectively engaging with body movement exercises, we will have a collective conversation about Black womanhood. By making space for our stories, (ancestral) practices, and rest, we actively contribute to the durability of Black womanhood.

So pull up with your softness to move, meditate, breathe and daydream in a space surrounded by the works of Aqueene Wilson.

Date: March 25th, 2023
Time: 12:00 -14:00
Location: Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141

Good to know: this session holds space for Black women of all ages, complexions and backgrounds. Come beautiful and comfortable and don’t forget to bring a notebook and something to keep your body warm! Please bring a yoga mat if you have one yourself, otherwise you can borrow one in het Gemaal op Zuid.

This public program is free of charge. We do kindly request you to sign up via leanaboven@gmail.com  to RSVP as there are limited spots available.

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: woensdagen van 11:00 - 16:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.