Het Gemaal Op Zuid

Het Gemaal op Zuid

Coronavirus Update 2021


Helaas is het Gemaal op Zuid op dit moment gesloten voor commercieel verhuur in verband met de corona-maatregelen. We hopen vanaf 5 juni weer open te kunnen gaan! Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Algemeen - info@wijkcooperatie.org
Boekingen/Verhuur - boekingen@wijkcooperatie.org

Wij hopen u snel weer terug te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 30 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 10 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Culturele activiteiten

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met tentoonstellingsmakers en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

Samen met het World Opera Lab hebben wijkbewoners er een operavoorstelling gemaakt en de Rotterdamse Schouwburg organiseerde het Museum of Water. Daarnaast sluit het Gemaal in samenwerking met lokale partners aan op Rotterdamse kunstmanifestaties als de Art Rotterdam, South Explorer, Metropolis Festival en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het kan allemaal in het Gemaal op Zuid.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
za 31 jul

Wider Perspectives - Choreography of Labor / Arbeid door Louise Rocabert

Met ‘Wider Perspectives’ presenteert het Gemaal op Zuid een serie tentoonstellingen op de grote muur. ‘Wider Perspectives’ bevraagt wat een muur kan zijn. Biedt de muur kaders of zijn die er om doorbroken te worden? Is de muur blanco of besmeurd? Zwart of wit? De muur als klaagzang. Pilaren van het verleden of dragers van het heden? Blokkade of bouwsteen? Billboard of protestbord? Met ‘Wider Perspectives’ dient de muur als canvas voor een breder perspectief op de moderne wereld en mens in deze tijden van transformatie. Vertrekpunt voor elk muur voor de editie in 2021 zijn werken die vertrekken vanuit de bredere notie van Longing, Belonging of Hoe Je Staande Te Houden Te Midden Van Tegenspoed. Een zoektocht naar wat het betekent om plek te creëren, te dromen en manieren te ontwikkelen om gezamenlijk vooruit te komen. De tentoonstellingen op de muur verrijzen telkens zonder een officiële opening en kunnen op elkaar inspelen.

De eerste tentoonstelling van Wider Perspectives 2021 duikt in de strijd van Parijse hotelarbeiders tegen uitbuiting. Kunstenaar Louise Rocabert maakt het werk: Choreography of Labor / Arbeid.

Met haar kunst vertelt Louise het vertel van 20 arbeidsmigranten uit Afrikaanse landen die - 19 vrouwen en één man - die bij het Ibis Batignolles hotel werkten. Op 17 juli 2019 ging zij in staking om betere arbeidsomstandigheden te eisen. De huishoudsters worden uitgebuit, werken onder slechte omstandigheden en zijn de onderaannemers van het hotelwezen, dat een systeem van veel onzekerheid, racisme en seksisme is. Op 24 mei 2021, na acht maanden staken en tweeëntwintig maanden strijd, ondertekenden de stakers en multinational hotelgroep Accor (eigenaar van Ibis Batignolles) een overeenkomst om het conflict te beëindigen.

De tentoonstelling Choreography of Labor / Arbeid blikt terug op deze twee jaren van strijd aan de hand van foto’s van het conflict. Deze beelden worden becommentarieerd door Rachel en Sylvie, beiden woordvoerders van de stakers van het Ibis Batignolles. Je wordt meegenomen in de opstand, maar ook in de intieme herinneringen van de stakers.

Choreography of Labor / Arbeid is van 1 juli t/m 31 juli 2021 te zien in het Gemaal op Zuid


Met speciale dank aan Samia Lorrain-Djidar voor het samenstellen van de presentatie.
'Wider Perspectives' is in opdracht van de Afrikaanderwijk Coöperatie door Furtado Melville samengesteld en ontwikkeld voor het Gemaal op Zuid. Grafisch ontwerp door Nassim Azarzar.

t.m
wo 29 sep

14:00-16:00

Terrastival 2021

Kom je bij ons weer naar muziek luisteren? Vanaf 7 juli komt, na het succes van vorige zomer, het Terrastival terug naar het terras van onder andere het Gemaal op Zuid!

Het Terrastival bestaat uit een reeks kleinschalige live-optredens op de terrassen van het Gemaal en de RotterdamseMunt. De hele zomer lang zal een lokale muzikant op woensdag middag op het voorterras van het Gemaal spelen en kun je genieten van verschillende muziekstijlen, zoals: Turkish Delight, Antilliaanse muziek, Klassieke muziek, Reggae, Jazz, Wereldmuziek, Abrassa of Nederlandse Volksmuziek.

Kom je meeluisteren? Door de nieuwe terrasoverkapping zit je altijd droog. Daarnaast is de Wijkkeuken geopend, dus kun je, tijdens de optredens, genieten van een heerlijk drankje en hapje.

Elke woensdag van 14:00-16:00u

Het Terrastival is georganiseerd door Stichting Zuidtopia en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Stichting Volkskracht en Stichting Elise Mathilde Fonds.

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
administratie@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: dinsdagen en woensdagen van 11:00 - 15:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.