Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!



Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

cultuurconcreetirisvdbroekfeijenoordgema.jpg
gemaal3.jpg

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 85 personen
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.
dsc06433lr.jpg
kj12240comfortowusugastvrouwgemaalweb.jpg
whatsappimage20200618at111809.jpeg
gemaalopzuidwiderperspectivesfotolavinia.jpg
whatsappimage20200618at111808.jpeg
gemaal1.jpg

het Atelier (kleine zaal) - 30 m2

Het Atelier is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.
locatiegebruik2oranjerie.jpg
orangerie1.jpg
covadamouragemaal45bylaviniaxausa.jpg

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab
wijkeukenflyer.jpg
wijkkeukenzuidjanvanderploeg.jpg
wijkkeukenflyerwebsite7.jpg
wijkkeuken2023.jpg
wijkkeuken.jpg
20190313dsc3012.jpg

Cultuurprogramma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.
SSQSS (South Side Queer Safer Spaces)
SSQSS (South Side Queer Safer Spaces)
Jaclyne met Psychoetry
Jaclyne met Psychoetry

Wider Perspectives met het schaduwkabinet op Zuid. Foto door Lavinia Xausa
Wider Perspectives met het schaduwkabinet op Zuid. Foto door Lavinia Xausa
Wider Perspectives - Cova da Moura van Marie-Louise Hodge. Foto door Kimberly Dias
Wider Perspectives - Cova da Moura van Marie-Louise Hodge. Foto door Kimberly Dias
Gesprek van de Dag
Gesprek van de Dag
Music Meets...Tapdance! Foto door Cem Altınöz
Music Meets...Tapdance! Foto door Cem Altınöz

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
di 31 dec

Wo 10:00−20:00u / meeste zaterdagen van 12:00−17:00u / op afspraak via cultuur@wijkcooperatie.org

Expositie serie 'Love, Labour, Liberate!'

We are excited to introduce the exhibition series Love, Labour, Liberate!

Love, Labour, Liberate is an exhibition series organized by Yusser al Obaidi and Leana Boven for Gemaal op Zuid, Rotterdam. The exhibition series, shaped collectively with participating artists, proposes alternative forms of homemaking that rid it of its domesticity, and affirm its communal creative power and liberatory potential. The devalorization of housework and its domestic confinement renders the labour that goes into it invisible, reducing its creativity to an individualised and gendered social responsibility. What liberatory potential emerges when we expand homemaking practices beyond the domestic realm and circulate shared knowledge, tools, and care in collective spaces? Can we craft or dream into being spaces that do not exist yet - spaces held and cared for by many hands?

Homesickness, (diasporic) longing, early loss of a home, gendered expectations, and home-labour-politics are themes the upcoming exhibitions of 2024 will engage with. Love, Labour, Liberate makes space for artistic practices and research embodying a sense of urgency in regards to solidarity, hospitality, and maintenance, making possible collective forms of disruption and reclaiming. The creation of our collective home that holds us all is an act of liberation, which requires all to partake in homemaking.

Love, Labour, Liberate! #1 (In)visibility: Gendered Notions of Caribbean Identities
Opening: Friday May 24th, 18:00-21:00h
The works Balansa by Meliange Comenencia and Visible We by Suelae Robinson offer profound insights into the complexities of identity, labor, and resilience–particularly within the context of Caribbean culture and womanhood. The installation ‘Visible We’ focuses on the unrecognized labor of Caribbean women, which includes essential but economically undervalued tasks like caregiving and domestic chores. This unpaid labor contributes significantly to the functioning of societies but hinders women's opportunities for higher-paying jobs, perpetuating a cycle of economic insecurity across generations, all the while these contributions are crucial for family survival.

Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam
Bezoekerstijden: Woensdagen 10:00−20:00u
en meeste zaterdagen van 12:00−17:00u
of op afspraak via cultuur@wijkcooperatie.org
img2052.jpg

zo 15 dec

16:00-18:30u

Zuidtopia Matinee #4 Nanda Akkerman en Friends

Het einde van het jaar nadert en daarmee ook de laatste editie van Zuidtopia in 2024. Wij sluiten het jaar af met bijzondere gast(en)!

Tijdens Zuidtopia Muziekmatinee gaan wij in gesprek met een bewoner of ondernemer uit Rotterdam-Zuid. Ruben Arnhem is de host tijdens deze editie van Zuidtopia en zal in gesprek gaan met ondernemer en (solo) artiest Nanda Akkerman.

Nanda Akkerman bevind zich tussen twee werelden: enerzijds opgegroeid in een dorp, maar heeft zich ontwikkeld door de stad Rotterdam. In samenwerking met het Luxor Theater organiseert zijn een All Female Jam in Cafe Dox. Daarnaast strekt haar ondernemerschap zich uit buiten Rotterdam. Als soloartiest en backing vocals treedt NANDA ook op in het buitenland en heeft zij een E.P. uitgebracht in Kaapstad met een Zuid Afrikaanse Jazz pianist: Body & Soul.

Als ondernemer heeft Nanda haar start gemaakt met een eigen zangstudio voor artiesten. NOSHIE is een van de studenten die door Nanda is begeleid en zal tijdens deze editie haar muzikale repertoire met ons delen. Door Afrobeats, R&B, EDM en synth-pop met elkaar te combineren hoopt de 22-jarige Nederlands-Rwandese artiest een nieuwe wind in popmuziek te blazen.

Ook de getalenteerde all-female-band INFNTY QUEENS zullen met hun Caribische invloeden deze editie compleet maken! INFNTY QUEENS is een backing band die bestaat uit 5 getalenteerde dames. Zij staan bekend om hun stabiele begeleiding en unieke sound. Vanuit deze band is het duo XILA Empire ontstaan dat staat voor: WOMAN.

Iedereen is welkom tijdens de laatste editie van Zuidtopia in 2024! Geniet samen met ons van deze bijzondere middag, de entree is geheel gratis.

Zondag 15 December 2024
16:00 - 18:30uur

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.
fietsenbank.jpg
kj12387mahmoudalmerfietsenbankweb.jpg

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: woensdagen van 11:00 - 16:00
(inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

NIEUWSTE NIEUWSBRIEF:
Benieuwd naar het laatste nieuws van de Afrikaanderwijk Cooperatie en het Gemaal op Zuid?

Lees onze nieuwste nieuwsbrief [mailchi.mp/172880486707/10-jaar-afrikaanderwijk-coperatie-16924444 hierhier].

Abonneren kan natuurlijk ook. Stuur dan een mailtje naar info@wijkcooperatie.org
of via:






Subscribe


* indicates required










Intuit Mailchimp







plattegrond.jpg

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.
gemaalopzuidalgemeen.jpg
gemaalopzuidafrikaanderwijkcooperative20.jpg
locatiegebruik0hal.jpg

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.
overgemaalhistory2.jpg

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.