Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

cultuurconcreetirisvdbroekfeijenoordgema.jpg
gemaal3.jpg

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 85 personen
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.
dsc06433lr.jpg
kj12240comfortowusugastvrouwgemaalweb.jpg
whatsappimage20200618at111809.jpeg
gemaalopzuidwiderperspectivesfotolavinia.jpg
whatsappimage20200618at111808.jpeg
gemaal1.jpg

het Atelier (kleine zaal) - 30 m2

Het Atelier is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.
locatiegebruik2oranjerie.jpg
orangerie1.jpg
covadamouragemaal45bylaviniaxausa.jpg

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab
wijkeukenflyer.jpg
wijkkeukenzuidjanvanderploeg.jpg
wijkkeukenflyerwebsite7.jpg
wijkkeuken2023.jpg
wijkkeuken.jpg
20190313dsc3012.jpg

Cultuurprogramma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.
SSQSS (South Side Queer Safer Spaces)
SSQSS (South Side Queer Safer Spaces)
Jaclyne met Psychoetry
Jaclyne met Psychoetry

Wider Perspectives met het schaduwkabinet op Zuid. Foto door Lavinia Xausa
Wider Perspectives met het schaduwkabinet op Zuid. Foto door Lavinia Xausa
Wider Perspectives - Cova da Moura van Marie-Louise Hodge. Foto door Kimberly Dias
Wider Perspectives - Cova da Moura van Marie-Louise Hodge. Foto door Kimberly Dias
Gesprek van de Dag
Gesprek van de Dag
Music Meets...Tapdance! Foto door Cem Altınöz
Music Meets...Tapdance! Foto door Cem Altınöz

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

zo 21 apr

16:00-18:30u

Zuidtopia Muziekmatinee #2 met Mart Bechtold

Op 21 April zal Zuidtopia Muziekmatinee terugkeren naar het Gemaal op Zuid voor alweer de 2e editie van 2024, gehost door Aureliana.

Tijdens deze editie staat het verhaal van Mart Bechtold centraal. Mart Bechtold is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar en mede-oprichter van stichting ‘Stichting Mooi Verwoord’. En door zijn grote aantal muurschilderingen is hij op veel verschillende plekken te vinden in Rotterdam, waarvan de meeste gelegen in Rotterdam-Zuid. Naast al deze mooie initiatieven is Mart Bechtold ook betrokken als bestuurslid bij Expeditie Noordereiland en werkt hij in de tussentijd ook nog aan zijn eigen praktijk.

Ontdek het betoverende geluid van dit Rotterdamse trio, bestaande uit zangeres Megan Davis uit de VS, de gitarist Marijn van der Linden uit Nederland en percussionist Jacobus Thiele uit Duitsland. Samen brengen ze een unieke en meeslepende mix van Turks, jazz en pop repertoire die je ziel zal raken en je hart zal doen dansen. Laat je meevoeren op een muzikale reis vol emotie, virtuositeit en verrassing. Ervaar de magie van hun optredens en laat je betoveren door hun onweerstaanbare klanken.

Wij zijn er van verzekerd dat deze gasten samen een speciale combinatie zullen vormen. Sluit je aan op 21 April bij de 2e editie van Zuidtopia Muziekmatinee in het Gemaal op Zuid.
flyerzuidtopia22024martwebtekengebieteke.jpg

za 27 apr

14:00-22:00u

Afrikaanse Markt + optredens

Op 27 april is het Koningsdag maar wij vieren African Queens in het Gemaal: met markt, workshops, modeshows, hapjes, feest en optredens. Deze dag is georganiseerd door buurtbewoonster Maria Barros.

Op het terras en binnen in het Gemaal kun je die dag van 14:00-18:00u mooie Afrikaanse producten kopen.
Het avondprogramma start om 18:30-22:00u. Zien we je daar? Gratis entree, welkom!

zo 05 mei

15:00-19:00

Music Meets...Art! #2

Na twee pracht cd's te hebben gemaakt komt the Cosmic Surf club met een nieuw repetoir. Tijdens Music Meets...Art #2 zullen zij filmmuziek uit de jaren 70 spelen met daarin de nodige improvisaties. Het trio bestaat uit saxofonist Zane Wayne, Massey pianist Maxim Baghuis en zangeres Saskia Jonker. En als de kers op de taart zal kunstenaar Chris Ripken live gaan schilderen terwijl de band speelt. Kom luisteren, kijken en proeven tijdens Music Meets... Art! Free Your Mind! De Wijkkeuken van Zuid serveert aaneensluitend om 18:00u een vrijheidsmaaltijd, eet gratis een hapje mee.

zo 05 mei

13:00-15:00u

Het dak op! Vrijheidslunch @ Grondstoffenstation

Het dak op!
Met de Wijkkeuken van Zuid, Stichting Lalibela en Kate Price

Kom proeven en ontmoet elkaar op het dak van het Grondstoffenstation (GSS) op het Afrikaanderplein. De Wijkkeuken van Zuid serveert een vrijheidsmaaltijd soep van restgroenten van de Afrikaandermarkt. Je kunt komen kijken bij nieuwe gebouw, ontworpen door Superuse Studios. Het GSS is volledig gebouwd uit restmaterialen. Medewerkers van de Afrikaanderwijk Cooperatie zamelen hier het hout, karton, plastic en fruit van de Afrikaandermarkt in. Binnen draait alles om hergebruik en recycling, maar aan de buitenkant is het een plek voor de buurt; met een tribune voor de voetbalkooien en een groen dak.

Schuif 5 mei, speciaal voor deze dag, aan bij het Grondstoffenstation pop-up terras. We luisteren naar live muziek geprogrammeerd door Stichting Lalibela en proeven de circulaire experimenten van de Wijkkeuken van Zuid en kunstenaar Kate Price. Iedereen is welkom om (gratis) aan te schuiven!

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.
fietsenbank.jpg
kj12387mahmoudalmerfietsenbankweb.jpg

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: woensdagen van 11:00 - 16:00
(inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

NIEUWSTE NIEUWSBRIEF:
Benieuwd naar het laatste nieuws van de Afrikaanderwijk Cooperatie en het Gemaal op Zuid?

Lees onze nieuwste nieuwsbrief [mailchi.mp/172880486707/10-jaar-afrikaanderwijk-coperatie-16924444 hierhier].

Abonneren kan natuurlijk ook. Stuur dan een mailtje naar info@wijkcooperatie.org
plattegrond.jpg

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.
gemaalopzuidalgemeen.jpg
gemaalopzuidafrikaanderwijkcooperative20.jpg
locatiegebruik0hal.jpg

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.
overgemaalhistory2.jpg

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.