Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Coronavirus Update 2021


Het Gemaal op Zuid is weer geopend voor commercieel verhuur. In overeenstemming met de maatregelen en adviezen van het RIVM hebben wij onze huisregels op het gebied van verhuur aangescherpt. Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Algemeen - info@wijkcooperatie.org
Boekingen/Verhuur - boekingen@wijkcooperatie.org

Wij hopen u snel weer terug te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 10 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Culturele activiteiten

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

Samen met het World Opera Lab hebben wijkbewoners er een operavoorstelling gemaakt en de Rotterdamse Schouwburg organiseerde het Museum of Water. Daarnaast sluit het Gemaal in samenwerking met lokale partners aan op Rotterdamse kunstmanifestaties als de Art Rotterdam, South Explorer, Metropolis Festival en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het kan allemaal in het Gemaal op Zuid.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
za 30 okt

Geef je op voor het Multiform Toernooi!

Voor wie? Kinderen uit Rotterdam Zuid, 8 - 10 jaar.
Wanneer? vrijdag 29 oktober 14:00 to 16:30 - zaterdag 30 oktober hele dag
Waar? Gemaal op Zuid

In het najaar organiseert de Afrikaanderwijk Coöperatie de bijzondere en sociale sportactiviteit Multiform in het Gemaal op Zuid (Pretorialaan). We nodigen kinderen uit de wijk uit om hier gratis aan mee te doen.
Multiform is een balspel dat lijkt op trefbal. Het bijzondere aan het spel zijn de outfits van de spelers, die veranderen namelijk tijdens het toernooi steeds van kleur.

Deze veranderingen plaatsen je als speler letterlijk in diverse sociale situaties, want iedere keer als de outfit verandert, wijzigt ook de formatie van de teams. Hierdoor wordt degene waar je zojuist nog tegen speelde ineens je teamgenoot en andersom.

Bovendien verandert niet alleen de samenstelling van de teams, maar ook de grootte van de groepen. Zo speel je bijvoorbeeld de ene ronde in een team van zes personen en daarna een ronde in een team van drie. Op deze manier ervaar je als speler letterlijk hoe het is om in de meerderheid én in de minderheid te zijn.

Je samenwerkingsvaardigheden worden tijdens Multiform dus op allerlei manieren flink uitgedaagd. Aan het einde van het toernooi spreken de spelers samen over hun ervaringen en reflecteren ze op onderwerpen zoals inclusie en buitensluiting.

Het spel Multiform is ontwikkelt door ontwerper Gabriel Fontana samen met de Rotterdamse scholen obs Dakpark, Comenius College, Meerpaal Calvijnschool en Het Lyceum Rotterdam.

vragen + opgeven via: cultuur@wijkcooperatie.org

ma 01 nov

18:30 - 21:00

Care for Labour, Film#2 You Can't Automate Me

'Social Harbour, Care for Labour' is een filmprogramma samengesteld door iLiana Fokianaki, voor het Gemaal.

In de komende maanden zullen we verschillende vertoningen hebben uit Fokianaki's filmserie: Care for Labour. Over de afbraak van de zorg in al zijn facetten door bezuiniging en het vervangen van professionele zorg door de alom gepromote "zelfzorg". De filmreeks biedt inspirerende verhalen van verzet, collectieve actie, activisme en de strijd voor sociale rechtvaardigheid.

Op maandag 1 november zullen wij de tweede film uit de serie vertonen: 'You Can't Automate Me' van Katarina Jazbec. Voordat containerschepen de haven verlaten, maken sjorders de containers met zware stalen stangen vast. Zij zijn de laatsten in de havens die zulk gevaarlijk werk verrichten. In een even fysieke filmtaal vertellen hun lichamen ieder een eigen verhaal, van treuren om een verongelukte collega tot het leven in beweging houden.

Na de film gaan we met elkaar in discussie en kunnen we vragen stellen aan Katarina. Eten zal verzorgd worden door de Wijkkeuken van Zuid!

'You Can't Automate Me', de tweede film in de reeks 'Care for Labour' is op maandag 1 november te zien van 18:30 - 21:00u

---

'Care for Labour' is a film program curated by iLiana Fokianaki for the Gemaal. In the coming months we will have several screenings from Fokianaki's film series: Care for Labour, Harboring the Social.

The diminishing of care in all facets of human life has been one of the major effects of neoliberal austerity policies. These last decades neoliberalism has capitalized on the individualist notion of care, widely promoted as “self-care”. We are tasked with the care of our overworked bodies, but are less and less interested in the wellbeing of bodies that are outside of the immediate realm of our family, class, working environment, neighbourhood, city, country. Aiming for the futures of care-full practice, we wish to act on the possibilities enabled by the voices that speak from legacies of countless forms of collective care: healers, care workers, mothers, social workers, educators, cultural workers, workers on the first line. For this film series we will be looking at different paradigms of care enacted in various fields of labour, offering inspiring stories of resistance, collective action, activism and the fight for social justice.

The second film in the series, 'You Can't Automate Me' by Katarina Jazbec, will be screened on Monday, November 1st.

Before container ships leave port, lashers secure the containers using heavy metal bars. They are the last port workers to do such dangerous jobs. In an equally physical cinematic style, each body tells its own story: from grieving for a colleague who died on the job to just keeping going.

18:30-21:30, Screening (EN subtitles), followed by a discussion and Q&A with Katarina. The Kitchen will cook a diner. Free entrance, dinner, Welcome!

wo 03 nov

18:00 - 21:00

NoodZaak, Impact programma 'Angels on Diamond Street'

Warm Rotterdam organiseert in samenwerking met producent ZIN Documentaire een impact programma voor de film 'Angels on Diamond Street’.

De film wordt vertoond op 7 plekken in Rotterdam, als een estafette wordt de film doorgegeven. We nodigen je bij deze graag uit om op woensdag 3 november een hapje te eten bij de Wijkkeuken van Zuid, waarna wij de documentaire vertonen in het Gemaal op Zuid.

Ons thema die avond is 'NoodZaak'. Met genodigden (ervaringsdeskundigen, wijkbewoners, vrijwilligers, geïnteresseerden, Stichting MDA, Stichting Lalibela) praten we graag na over de betekenis van de film en delen we kennis en ervaring over armoede, armoedebestrijding, zelforganisatie en samenredzaamheid.

Angels on Diamond street is een documentaire (van filmmakers Petr Lom en Corinne van Egeraat) over een gaarkeuken in een Afro-Amerikaanse kerk in Noord-Philadelphia, het armste postcodegebied van de VS. De dagelijkse activiteiten van drie inspirerende vrouwen: Chefkok Mamie, voormalige Black Panther en vrijwilligster Barbara, en het hoofd van de kerk dominee Renee worden gevolgd. Zij vechten ieder op hun eigen manier voor de community en bekommeren zich om mensen uit de buurt die in armoede leven.
Wij hopen van harte dat je de vertoning bij het Gemaal op Zuid kunt bijwonen.

Woensdag 3 november, 18:00-21.00 uur
(entree & eten is gratis / pay what you wish)

17:30 - inloop
18:00 - hapje eten
18:30 - 19:45 welkom & filmvertoning (NL ondertiteld)
19:45 - 20:00 korte pauze
20:00 - 21:00 nagesprek

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
administratie@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: dinsdagen en woensdagen van 11:00 - 15:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.