Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Cultuur programma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
za 02 mrt

Opening 8 dec, 19:00-22:00u

Wider Perspectives #4 - Cova Da Moura, Marie Louise Hodge

Op 8 December 2023 presenteren we met trots het werk ‘Cova Da Moura’ van fotograaf Marie Louise Hodge tijdens de opening van de nieuwe expositie aan de muur. In haar werk richt Marie Louise Hodge zich op thema's als het koloniale verleden en sociale ongelijkheid.

‌Cova da Moura is een documentair fotografieproject dat licht werpt op de buurt en gemeenschap van Cova da Moura, een zelfgebouwde wijk aan de rand van Lissabon met een bevolking overwegend afkomstig uit de voormalige Portugese koloniën. Cova da Moura wordt wettelijk niet erkend door de gemeente en dreigt te worden gesloopt, waardoor de bewoners in een kwetsbare en onzekere positie verkeren. Naast de erbarmelijke woonomstandigheden worden de bewoners van Cova da Moura regelmatig geconfronteerd met politiegeweld en rassenpolitiek.

Het project is ontwikkeld in de loop van 2 jaar, waarin Hodge uitgebreid heeft samengewerkt met de lokale gemeenschap. Ondanks de vele ontberingen waar deze gemeenschap mee te maken heeft, zijn er ook veel verhalen te vertellen over veerkracht, vreugde, autonomie en gemeenschap.

Cova da Moura is te zien tot 2 maart 2024 en samengesteld door Leana Boven. Meer informatie over het publieke programma volgt binnenkort. Wees welkom op de feestelijke opening op vrijdag 8 dec, van 19:00-22:00u. DJ Pantone Papi brengt de tunes!

zo 10 dec

16:00-18:30u

Zuidtopia Muziekmatinee #4 met Pieter Termeer

Zuidtopia muziekmatinee vertelt het verhaal van een bewoner of ondernemer uit Rotterdam-Zuid.

We naderen langzaam het einde van 2023. Dit betekent ook: de laatste Zuidtopia van dit jaar. Kom zondag 10 December naar het Gemaal op Zuid voor de laatste editie van Zuidtopia Muziekmatinee in 2023. De host van deze editie is Anna Maria Carbonaro. Samen met de oprichter van Leeszaal Vreewijk, Pieter Termeer, presenteren zij een verscheidenheid aan podiumtalent. Waaronder schrijver Sanneke van Hassel, die een stuk uit haar repertoire zal voordragen tijdens Zuidtopia Muziekmatinee. Vervolgens zal solist Husnu Uysal ons overdonderen met zijn aparte stemgeluid en begeleiding op akoestische gitaar. En tot slot een muzikale mix van van singer-songwriter Henk de Bont.

Pieter Termeer heeft na vele omwegen uiteindelijk 10 jaar geleden Stichting Leeszaal Vreewijk opgericht. Zijn boeken heeft hij kunnen onderbrengen in een leegstaand pand in Vreewijk. Dit was het begin van Stichting Leeszaal Vreewijk en mede door enthousiaste bezoekers en vrijwilligers werd dit een groot succes, binnenkort vieren zij een 10 jarig jubileum.

Over de artiesten

Sanneke van Hassel

Voor Sanneke van Hassel is Rotterdam een belangrijke bron van inspiratie. Zij schreef twee romans en zes verhalenbundels en won de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Anna Blamanprijs. In april 2024 verschijnt haar nieuwe verhalenbundel Milde klachten.

Husnu Uysal

Husnu Uysal is geboren in Istanbul. De Turkse- en Westerse invloeden in zijn muziek maken hem tot een veelzijdige, kundige en muzikant, van veel markten thuis.

Henk de Bont

Henk de Bont speelt gitaar en zingt Nederlandstalige popsongs. Met zijn muziek vertolkt hij sterke emoties waaronder liefde, bedrog, macht en buitensporigheid. In samenwerking met beeldend kunstenaar/dichter Hans Wap heeft Henk acht gedichten van Hans bewerkt en in zijn repertoire opgenomen.

Programma

16.00-16.30 Inloop met muziek

16.30-16.45 Schrijver Sanneke van Hassel zal een stuk voordragen uit haar eigen repertoire

16.45-17.00 Eerste gesprek met Pieter Termeer: Introductie en een warm welkom door host Anna Maria Carbonaro

17.00-17.30 Live muziek door Husnu Uysal

17.30-17.45 Tweede gesprek met Pieter Termeer: Huiskamer interview

17.45-18.15 Live muziek: Henk de Bont

18.15-18.30 Afsluiting van Zuidtopia Muziekmatinee en een warme maaltijd (rsvp)

Graag verwelkomen wij jullie in het Gemaal op Zuid op 10 December 2023 voor de laatste editie van Zuidtopia Muziekmatinee in 2023.

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: woensdagen van 11:00 - 16:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.