Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!



Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Cultuur programma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen (gratis) toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

zo 28 mei

16:00-18:30

Zuidtopia Muziekmatinee #2 Anneke de Goede

Zuidtopia muziekmatinee vertelt het verhaal van een bewoner of ondernemer uit Rotterdam-Zuid. Wij verwelkomen jullie graag tijdens de eerstvolgende editie op zondag 28 mei.

Anneke de Goede zal de hoofdrol spelen tijdens de aankomende editie van Zuidtopia. Met aan haar zijde Tato Wesselo, of beter bekend als LE MOTAT. Wat je kunt verwachten van Tato: Nederlandse indie pop over liefde en af en toe over mensen die hun kop in 't ijs moeten steken.

Anneke is grondlegger van Stichting Kunst=Zinnig, gevestigd aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid. Stichting Kunst=Zinnig geeft een kijkje in een ander leven, dit doen zij doormiddel van voorstellingen op straat, een metrostation of in een klein besloten cafe. De producties bieden tegenwicht aan bestaande vooroordelen en zetten menselijke verhalen in de schijnwerpers. Stichting Kunst=Zinnig maakt dromen waar!

Benieuwd welke verhalen en omzwervingen er nog meer schuilgaan in het leven van Anneke de Goede? Zorg dat je aanwezig bent bij Zuidtopia op zondag 28 mei! De middag wordt gehost door Ruben Arnhem en de entree is gratis. Welkom!

t.m
zo 04 jun

10:30-17:30

Groene Verstrengelingen / Green Entanglements

To acknowledge our entanglements, to sit amongst and active in the roots.

Een samenwerking tussen Botanische Tuin Afrikaanderwijk en het Gemaal op Zuid biedt een weekend vol programma rondom de biodiversiteit in onze lokale omgeving.

Samenvallend met het Verborgen Tuinen weekend en de Rotterdam Architectuur Maand, zijn de Botanische Tuin en het Gemaal zaterdag en zondag, 3 en 4 juni, geopend om de lentepracht te kunnen bewonderen, muziek op het Terrastival te beluisteren, kunst te bekijken, en mee te praten tijdens 'Groene Verstrengelingen' [Green Entanglements]. In dit ‘gesprek van de dag’ -over hoe natuur verweven is in ons bestaan en dat deze relatie vraagt om duurzaam ecologisch bewustzijn- gaan Bioloog Professor dr. Kees Vink, groen initiator/coördinator Philip Kuypers en Marjolein Moeijes van het team achter Nationaal Park Rotterdam in op verschillende praktische voorbeelden en urgente aspecten waarom we beter rekening moeten houden met de biodiversiteit van onze stedelijke omgeving, Rotterdam inbegrepen. Dit gesprek wordt gemodereerd door Melitta van Bracht van de Botanische tuin.

Gedurende beide dagen zijn werken tentoongesteld, zowel in ‘t Gemaal als in de Botanische Tuin: natuurfotografie en gedichten van Merlijn Wirtz en keramiek geïnspireerd door verhalen rondom planten van Kate Price. Voor kinderen zal een doe-hoek worden ingericht om uiting te kunnen geven aan inspiratie die natuur om hen heen kan betekenen. De zaterdag wordt afgesloten met drankjes en muziek van Jeroen & Eline op gitaar en cello.

Op zondag verzorgt cultureel sociaal werken en sociale tuinman Tom Lorier een praktijkgerichte workshop rondom composteren. Hoe kunnen we ons organisch afval te beheren en onze bodem te verrijken?

Iedereen is welkom en de entree is gratis!


PROGRAMMA:
(Vind plaats bij de Botanische Tuin Afrikaanderwijk (BTA)| & Gemaal op Zuid)

Zaterdag 3 juni

10:30-17:00
BTA open - Bezoek de tuin! En stel vragen aan de aanwezige BTA-leden/vrijwilligers.

Gemaal open - ochtendthee
Kunst van Merlijn en Kate te bekijken (zie biografieën aan het eind van het document).

14:00-14:30 Muziek (preview Zuidtopia Terrastival) 
met Jeroen & Eline op gitaar en cello. De natuur vormt de bron van inspiratie van hun muzikale verhalen waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor oa ijsberen, dolfijnen, bomen en…
Set 1 bij BTA

15:00-16:30 Gesprek van de dag: Groene Verstrengelingen / Green Entanglements
Gemaal
Over biodiversiteit in onze stedelijke omgeving
Bioloog Kees Vink, groen initiator/coördinator Philip Kuypers en Marjolein Moeijes van het team achter Nationaal Park Rotterdam zullen ingaan op verschillende urgente aspecten waarom we beter rekening moeten houden met de biodiversiteit van onze stedelijke omgeving, Rotterdam inbegrepen. Dit gesprek wordt gemodereerd door Melitta van Bracht van de Botanische tuin.

16:50-17:20 Muziek (preview Zuidtopia Terrastival) door gitaar en cello duo Jeroen & Eline
Set 2 bij Gemaal op Zuid

Afternoon tea en drankjes

18:30 Einde

Zondag 4 juni


10:30-17:00
BTA open - Bezoek de tuin! En stel vragen aan de aanwezige BTA-leden/vrijwilligers.

11:00-13:00
Compost leerworkshop met Tom Lorier

Hoe kunnen we ons organisch afval te beheren en onze bodem te verrijken?
In deze workshop leer je de basics van compost en leer je eenvoudig hoe je zelf aan de slag kunt om je eigen afval om te zetten naar zwart goud: compost! Of je nou alleen een balkon
hebt of een landgoed, iedereen kan leren composteren. Vanuit de theorie gaan we ook in de Botanische tuin kijken naar de praktijk.



Dit programma is samengesteld door Astrid Priester (Botanische Tuin Afrikaanderwijk) and Kate Price (Kunstenaar). Mede mogelijk gemaakt door het Gemaal op Zuid, Afrikaanderwijk Coöperatie, Gemeente Rotterdam en de Rotterdam Architectuur Maand.

vr 09 jun

19:00-22:00u

Opening: Wider Perspectives #2 - god forbid you draw attention to yourself

We are very excited to invite you to the opening of god forbid you draw attention to yourself by Ada M. Patterson in Gemaal op Zuid!

god forbid you draw attention to yourself presents a video installation by Ada M. Patterson, consisting of the two works ‘Bikkel’ and ‘Lookalook.’ The videos show two characters in two different places connected to Patterson: Rotterdam-Zuid, The Netherlands and Bridgetown, Barbados. Embodying strange characters, while making movements that play and break with normative and binary ways of being, various responses of passers-by are evoked. Constructions of masculinity are interrogated through Bikkel, a character that wants to make moves towards softness and vulnerability as a means of survival. Lookalook considers the dangers of seeing and being seen, reflecting on how a society treats bodies that are unexpected or different.

Ada M. Patterson is an artist and writer based between Barbados, London and Rotterdam. She works with masquerade, music, performance, poetry, textiles and video, looking at how storytelling can make identity formation both possible and impossible. In her work she considers the connections between transformation, crisis, grief, rage, disappearance, discretion, self-defence and survival.

god forbid you draw attention to yourself will be on view from June 9th until July 22nd. You can already save the date for a queer and trans self-defence class on June 24th! More info will follow soon.

During the opening tunes will be provided by Young Woman
The poster design is made by Yessica Deira

Practical information:
Opening: Friday June 9th 2023
Time: 19.00 - 22.00
Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141

vr 23 jun

20.00-23.00u

Jazz op Zuid: Simon Rigter Kwartet

De prachtige melodieën en de swingende composities van Simon Rigter zijn op vrijdag 23 juni te bewonderen in Het Gemaal op Zuid. Geïnspireerd door saxofonisten zoals Dexter Gordon, George Coleman en bovenal zijn eigen vader Bob Rigter.

Simon Rigter maakte al eerder een noemenswaardig debuut in de legendarische jazz-club Birdland, New York! De sfeer van de New-Yorkse jazz-club zal hij onder begeleiding van pianist Robert Koemans, contrabassist Matheus Nicolaiewsky en drummer Sander Smeets meenemen naar het Gemaal op Zuid tijdens North Sea Round Town.

Laat je verrassen door zijn energieke composities en ontroeren door de ballades. Ook DJ Bootsy Paul en Hans Zirkzee (moderator van de avond) zijn van partij. Kom op 23 juni naar Het Gemaal op Zuid!

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
inkoop@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: woensdagen van 11:00 - 16:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.