Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

Het Gemaal op Zuid is geopend voor commercieel verhuur.  Voor vragen en contact zijn wij op dit moment per mail bereikbaar:

Boekingen/Verhuur/Wijkkeuken - boekingen@wijkcooperatie.org
Algemeen - info@wijkcooperatie.org


Wij hopen u snel te zien in het Gemaal op Zuid!Het Gemaal op Zuid


Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Locatiegebruik

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer!

Voor meer informatie:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.


Geschikt voor max. 75 personen tijdelijk lagere capaciteit i.v.m. Corona-virus
Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops.

Geschikt voor max. 20 personen
Vergadertafel
Beamer
Projectiescherm (portable)
Flipover
Wifi

Onze toiletten bevinden zich op een lagere verdieping in het hoofdgebouw, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Diners en lunch

Proef de Afrikaanderwijk

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten!

De Wijkkeuken van Zuid staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Heeft u binnenkort een evenement (in het Gemaal of op een andere locatie) en zoekt u borrelhapjes, lunch, diner of misschien wel een kookworkshop? Neem contact met ons op voor meer informatie!

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

“Lovely hospitality, delicious food made with love and fantastic service!"
RASL – Rotterdam Arts & Sciences Lab

Cultuur programma

Van tentoonstelling tot het gesprek van de dag

Het podium voor kunst & cultuur. Het gesprek over de stad. De plaats voor ontmoeting en verbinding in de Afrikaanderwijk.

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, gesprekken, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met programmeurs en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

Samen met het World Opera Lab hebben wijkbewoners er een operavoorstelling gemaakt en de Rotterdamse Schouwburg organiseerde het Museum of Water. Daarnaast sluit het Gemaal in samenwerking met lokale partners aan op Rotterdamse kunstmanifestaties als de Art Rotterdam, South Explorer, Metropolis Festival en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het kan allemaal in het Gemaal op Zuid.

De Afrikaanderwijk Coöperatie is een netwerkorganisatie die continu samenwerkt met lokale spelers en externe partners. De culturele activiteiten van de coöperatie worden mede mogelijk gemaakt met medewerking en steun van de Gemeente Rotterdam.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.


AGENDA

t.m
zo 28 aug

op afspraak

KNOCK KNOCK: VOCABULARY OF HOSPITALITY

KNOCK KNOCK: VOCABULARY OF HOSPITALITY 2

...the foreigner is first of all foreign to the legal language in which the duty of hospitality is formulated. They have to ask for hospitality in a language which, by definition is not their own, the one imposed on them by the master of the house, the host, the king, the lord, the authorities, the nation, the State, the father, … This personage imposes on him translation into their own language, and that’s the first act of violence.
Jacques Derrida, of Hospitality

'Vocabulary of Hospitality: Knock Knock' gaat over het vocabulaire van migratie, hoe die in de stad wordt toegepast en onthult de wirwar aan opvattingen en misverstanden rondom 'gastheer', 'gast' en 'gastvrijheid'. Het programma onderzoekt de complexiteit die inherent is aan de relatie tussen de 'gast' en de 'gastheer', die verschillende verplichtingen en spanningen omvat. Wanneer zijn de gast en de gastheer vreemden voor elkaar? Wanneer worden ze bezoekers? Wat zijn de drempels van vijandigheid tussen gastheren en gasten? In welke context zijn zij vijanden of gijzelaars van elkaar? Wanneer wordt de gast of de gastheer een spook?

De expositie in en rondom het Gemaal op Zuid ontleedt deze complexiteit die zichtbaar wordt gemaakt in de stedelijke ruimte. Presentaties van belit sağ, Merve Bedir, Philippa Driest, Suat Öğüt gaan in op de term "gastarbeider". De Lichtkrant aan de gevel van het Gemaal wordt geprogrammeerd zinnen/uitspraken over gastvrijheid van Dubravka Sekulić, Banu Cennetoğlu, Marina Otero en anderen. 'Vocabulary of Hospitality: Knock Knock' is samengesteld door Merve Bedir, en is een vervolg op Vocabulary of Hospitality (2015) in Istanbul, een onderzoek van Merve naar het ruimtelijk vocabulaire van illegale migratie in Turkije.

Publiek event #1
zaterdag 4 juni 2022, 14:00u.
DJ set ‘Heerbokelwegtapes’ by Philippa Driest,
Talk by Suat Öğüt on The Nameless Heroes
and open participation, conversation (EN)

Publiek event #2
presentation by Leyla İleri-Razaki and belit sağ
Saturday July 9th, 2022, 15:00-17:00h

Expositie:
woensdagen van 10:00-17:00 uur en op afspraak te bezichtigen

---


...the foreigner is first of all foreign to the legal language in which the duty of hospitality is formulated. They have to ask for hospitality in a language which, by definition is not their own, the one imposed on them by the master of the house, the host, the king, the lord, the authorities, the nation, the State, the father, … This personage imposes on him translation into their own language, and that’s the first act of violence.
Jacques Derrida, of Hospitality

Vocabulary of Hospitality: Knock Knock is about the vocabulary on migration that is instantiated in the city, revealing the intertwined (mis)conceptions of ‘host’, ‘guest’ and ‘hospitality’. The program researches the complexity inherent in the relationship between the ‘guest’ and ‘host’, which encompasses several obligations and tensions. When are the guest and the host strangers to each other? When do they become visitors? What are the thresholds of hostility between hosts and guests? In what context are they enemies or hostages of each other? When does the guest or the host become a ghost?

The presentation at Gemaal op Zuid dissects this complexity that is rendered visible in the urban space. Presentations by belit sağ, Merve Bedir, Philippa Driest, Suat Öğüt focus on the term “guest worker.” The Lichtkrant is programmed with sentences/statements on hospitality by Dubravka Sekulić, Banu Cennetoğlu, Marina Otero and others. Vocabulary of Hospitality: Knock Knock is convened by Merve Bedir, and is a desigual to Vocabulary of Hospitality (2015) in Istanbul, which was an investigation into the spatial vocabulary of illegalized migration in Turkey.

t.m
wo 28 sep

woensdagen 14:00-16:00u

Terrastival

Vanaf 6 juli start het nieuwe seizoen van Terrastival op het terras van het Gemaal!

vr 09 sep

20:00-22:00u

Wider Perspectives #2 - we cry 2gether

Official invitation for the opening of we cry 2gether + DJ set/sonic lecture by Softbreak on Friday September 9th at Gemaal op Zuid (Rotterdam) from 8-10PM

we cry 2gether is a series of new works by Jayda Reeberg that will be on show until October 21st, and is part of Wider Perspectives.

“we cry 2gether is a visual exploration of Black masculinity, Black queerness, Afro-futurism, intergenerational trauma, healing practices among Black communities and spirituality. we cry 2gether is about imagining worlds where Black bodies are centred and celebrated: where unity exists, where all the space is Ours, where Black is not suffering but healing, love and power. The work proposes a move away from individualism towards holding space for our collective liberation by developing our collective consciousness.”

Curated by Leana Boven
Poster design by Yessica Deira

Vervoersbank

Fietsenbank/Vervoersbank update 10 juni 2020

Helaas is inschrijven voor de Fietsenbank op dit moment niet meer mogelijk. Heeft u al een aanvraag gedaan, maar nog geen fiets ontvangen? U ontvangt z.s.m. bericht van ons!


Bij het Gemaal op Zuid kunnen bewoners van Feijenoord terecht voor een fiets of een elektrische deelauto. Het doel van deze Fietsenbank en Vervoersbank is om het 'Mobiliteitsgeluk' te verhogen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Daaruit weten we dat de manier waarop je reist invloed heeft op geluk. Door te reizen kom je in contact met vrienden, familie, werk, zorg, school/onderwijs en sport. Je kan dan leuke en nuttige dingen doen. Met mobiliteit kan je dus een hoop zaken bereiken. Het is een middel en geen doel. Mobiliteit helpt bij een zinvol en gelukkig leven.

Daarom wil de Vervoersbank het mobiliteitsgeluk verbeteren door fietsen en deelauto's beschikbaar te stellen aan bewoners van Feijenoord met een laag inkomen.

Contact

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen!

Bezoekadres (op afspraak)
Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

Bereikbaarheid & Parkeren
Het Gemaal op Zuid is binnen 15 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam! Komt u met het openbaar vervoer? Met metrolijn D (De Akkers) of metrolijn E (Slinge) kunt u uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven. Vanaf hier loopt u binnen 5 minuten naar het Gemaal!

Rond het Afrikaanderplein zijn voldoende (betaald) parkeermogelijkheden.
Het is niet mogelijk om op het terrein van het Gemaal te parkeren (alleen laad en los).

Verhuur & Wijkkeuken van Zuid:
boekingen@wijkcooperatie.org
Tel. 06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00)

Administratie/Financiën:
administratie@wijkcooperatie.org

De Fietsenbank & Vervoersbank
Afhalen/reparatie fietsen: dinsdagen en woensdagen van 11:00 - 15:00
Inschrijvingen: woensdagen van 12:00 - 13:00 (inschrijven tijdelijk niet mogelijk)

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.