Het Gemaal Op Zuid

Gemaal op Zuid

In het Gemaal op Zuid staan ontmoeting, productie en presentatie centraal. Het is een multifunctionele locatie midden in het levendige hart van Feijenoord, direct naast de bekende Afrikaandermarkt.

Het is een prachtig gebouw (een voormalig stoomgemaal) wat gebruikt wordt voor vergaderingen, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer. Het Gemaal bestaat uit verschillende ruimtes. Deze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Locatiegebruik

Het Gemaal op Zuid is een prachtige locatie voor vergaderingen, diners, lunches, workshops, wijkactiviteiten en nog veel meer. Neem vrijblijvend contact op met onze dagelijks beheerder om de mogelijkheden voor uw activiteit te bespreken.

Meer weten: boekingen@wijkcooperatie.org / 06-18787456

Verhuur

Het Gemaal op Zuid bestaat uit verschillende unieke ruimtes en een royaal terras aan de voorkant van het karakteriestieke pand. Daarnaast beschikt het gebouw ook over een eigen horecakeuken. Elke ruimte heeft zijn eigen kwaliteiten en ze kunnen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk gehuurd worden.

Er is voldoende parkeergelegenheid, de metro is op loopafstand en vanuit het centrum is het slechts 15 minuten fietsen.

Hoofdgebouw - 146 m2

Het Hoofdgebouw van het Gemaal op Zuid biedt plaats aan maximaal 100 personen. Het is een sfeervolle open ruimte met veel licht door de hoge ramen. De ruimte is flexibel in te delen, van theateropstelling tot zithoekjes. Er is een projectiescherm aanwezig voor film en presentaties.

Orangerie - 30 m2

De Orangerie is een lichte ruimte die is voorzien van een glazen dak, grote zijramen en een mooie houten vloer. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergader- of presentatieruimte, maar is ook ideaal voor workshops. Er staat een lange tafel waar zo’n 20 mensen aan kunnen zitten.

Faciliteiten

Beamer
Projectiescherm (vast)
Projectiescherm (portable)
Flipover
Whiteboard
Geluidsinstallatie
Draadloze microfoons
Podiumdeel 1m
Podiumdeel 2m
Registratiebalie
Kruiwagen barbecue
Mini foodtruck

De Fietsenbank

In de werkplaats achter het Gemaal op Zuid is sinds begin 2019 de eerste Rotterdamse Fietsenbank gevestigd. Wijkbewoners van Feijenoord met een laag inkomen kunnen hier terecht voor een fiets. Het doel van de Fietsenbank is simpel: iedereen een fiets! Met een fiets neemt het 'mobiliteitsgeluk' toe komen nieuwe dingen binnen bereik. Een school die ver weg is, of een baan buiten de wijk. De fietsen worden geschonken door verschillende partijen en onderhouden door Stichting Pluspunt [www.pluspuntrotterdam.info]

LET OP: door de lange wachtlijst, is inschrijven voor De Fietsenbank op dit moment helaas niet mogelijk.

Heeft u bericht ontvangen dat u een fiets kunt ophalen, of is reparatie nodig aan uw Fietsenbank-fiets?
De Fietsenbank is open op dinsdag en woensdag van 11:00 - 15:00

De Fietsenbank is onderdeel van de Vervoersbank [wijkcooperatie.org/nl/diensten/vervoersbank/]

Meer informatie: [http://www.verkeersonderneming.nl/fietsenbank/ ]

Diners en lunch

Huiscateraar van het Gemaal is de in het pand gevestigde Wijkkeuken van Zuid. Hier koken getalenteerde thuiskoks uit Rotterdam-Zuid de heerlijkste gerechten. Onze koks delen een gemeenschappelijke passie voor koken en lekker eten. Met elkaar vertegenwoordigen ze de culinaire kwaliteiten van de Afrikaanderwijk.

Meer weten:
boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00)

Proef de Afrikaanderwijk

De Wijkkeuken staat voor ambachtelijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Onze koks hebben ieder hun eigen kwaliteiten en culturele achtergrond waardoor ze goed op de wensen en behoeften van onze klanten kunnen inspelen.

De lekkerste diners, lunches, caterings en kookworkshops.

Culturele activiteiten

In het Gemaal op Zuid vinden doorlopend exposities en culturele activiteiten plaats. Tentoonstellingen, voordrachten, optredens, workshops en voorstellingen. Hierbij wordt er samengewerkt met tentoonstellingsmakers en kunstenaars van binnen en buiten de wijk.

Van tentoonstelling tot ruilboek

In samenwerking met Leeszaal Vreewijk is er een ruilbibliotheek waar boeken gehaald en gebracht kunnen worden. Samen met het World Opera Lab hebben wijkbewoners er een operavoorstelling gemaakt en de Rotterdamse Schouwburg organiseerde het Museum of Water. Daarnaast sluit het Gemaal in samenwerking met lokale partners aan op Rotterdamse kunstmanifestaties als de Art Rotterdam, South Explorer, Metropolis Festival en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het kan allemaal in het Gemaal op Zuid.

Agenda

In het Gemaal op Zuid vinden verschillende activiteiten plaats. Van presentaties en vergaderingen tot culturele activiteiten en kookworkshops. De locatie is soms verhuurd voor besloten bijeenkomsten, maar veel van onze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Bekijk hieronder wat er komende tijd in het Gemaal te doen is.

Kijk voor het laatste nieuws en onze activiteiten op: Facebook.com/gemaalopzuid

Achtergrond

Het Gemaal op Zuid is een levendige plek waar er allerlei activiteiten naast elkaar kunnen plaatsvinden. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik, programmering, kennisdeling en voor wijkbijeenkomsten behouden blijft. Het is een echt wijk- en werkcommon.

Afrikaanderwijk Cooperatie

De karakteristieke locatie wordt sinds 2014 beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die de kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt. Onder meer door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Zo brengt de door bewoners gerunde Wijkkeuken van Zuid er alle smaken van de wijk samen en zorgt het team van SCHOON twee keer per week ervoor dat de naastgelegen Afrikaandermarkt opgeruimd wordt.

Historie

Het Gemaal op Zuid is in 1899 gebouwd als ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. In 1926 is het stoomgemaal omgebouwd naar elektrisch aangedreven pompen. Toen deze functie in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het verbouwd tot restaurant en expositieruimte. Sinds 2010 maakt de Wijkkeuken van Zuid al gebruik van de professionele horecakeuken. Aansluitend maakte Stichting Freehouse er o.a. met het Wijkwaardenhuis de kwaliteiten van de Afrikaanderwijk zowel lokaal als internationaal zichtbaar en legde er de basis voor de oprichting van de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Over deze website

De website is onderdeel van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt sinds 2013 de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.

Meer informatie over de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkcooperatie.org


Deze site is mede mogelijk gemaakt met de support van Citylab010 en Couleur Locale.

Privacy

De Afrikaanderwijk Coöperatie gaat zorgvuldig om met uw privacy. 

Op deze website worden geen persoonsgegevens van bezoekers verzameld of gedeeld. Om te weten hoe en hoe vaak de site bezocht wordt maken we wel gebruik van Google Analytics. Conform artikel 8, onder f, van de Wbp zijn de volgende maatregelen genomen:

Met Google Analytics is een verwerkersovereenkomst gesloten.
Van IP adressen wordt alleen de eerste 6 karakters opgeslagen.
Het delen van gegevens voor benchmarking e.d. is uitgezet.Wanneer u alsnog geen prijs stelt op het gebruik van Google Analytics op deze website kan dit worden uitgeschakeld via deze link: Analytics uitschakelen voor deze website

Contact

We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het gebruik van het Gemaal voor uw activiteiten. Dan kunnen we ook kijken hoe de Wijkkeuken van Zuid u een bijpassend cateringaanbod kan doen. Het Gemaal op Zuid ligt op loopafstand van de metro (station Rijnhaven en Maashaven) en op slechts 15 minuten fietsen van het centrum. Er is in de omgeving ook voldoende parkeergelegenheid.

Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL, Rotterdam

boekingen@wijkcooperatie.org
06-18787456 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00)

Plattegrond